01.06.2023

Bytte til LED – en smart investering

LED-lys har blitt stadig mer populært på grunn av sin energieffektivitet og lang levetid. EU har også nylig vedtatt å fase ut tradisjonelle lysrør innen utgangen av 2023 på grunn av helse- og miljørisikoen knyttet til kvikksølvholdige lyskilder, noe som vil gjøre det vanskelig å få tak i gamle halogenpærer og lysrør til bruk på kjøkkenet eller i garasjen.

Bytte til LED – en smart og nødvendig investering

Når butikkene blir utsolgt for de gamle lyskildene er alternativet å bytte over til LED. De moderne og energieffektive LED-lysene inneholder ikke noen av de helse- og miljøskadelige stoffene. LED-teknologien har gjennomgått betydelige forbedringer de siste årene, og det har blitt introdusert et bredt spekter av varianter å velge mellom. Mange forbinder LED-lys med det kalde hvite lyset, men de nye LED-pærene gir bedre fargegjengivelse ved at man både kan justere lysstyrke og fargetemperatur. I tillegg gir det jevn belysning uten flimmer, noe som er mer behagelig for øynene.

Foto: Glamox

Mer energieffektiv belysning med LED

  1. Lang levetid: LED-lys har vesentlig lengre levetid enn de gamle lyskildene. Med forventet levetid på opptil 30 000 timer, trenger du sjeldent å bytte ut lyspærer eller armaturer.
  2. Lavere energiforbruk: I motsetning til de gamle lyskildene bruker de mindre strøm, som gjør dem både mer energi- og kostnadseffektive.
  3. Miljøvennlige: LED-lys inneholder ikke kvikksølv eller andre giftige stoffer som lysstoffrør ofte gjør. I tillegg til å redusere miljøskadelig avfall, bidrar LED-lys også til å redusere CO2-utslippene på grunn av sin lavere energiforbruk.
  4. Mindre brannfare: LED-lys produserer mye mindre varme enn gamle lyspærer, noe som gjør dem mer brannsikre.
  5. Fleksible: LED-lys kan tilpasses til en rekke forskjellige bruksområder og situasjoner. De kan dimmes, endre fargetemperatur og justeres for å passe til ulike behov.
  6. Bedre lyskvalitet: Det er også slik at selve lyset har en høyere lyskvalitet enn tradisjonelle lyspærer. De gir et klart og jevnt lys som gir god synlighet og fargegjengivelse.

EU vedtak – Utfasing av lysrør

EU har vedtatt en plan om å fase ut tradisjonelle lysrør innen utgangen av 2023. Dette initiativet er en del av en større strategi for å redusere energiforbruket og CO2-utslippene i regionen. Ved å erstatte tradisjonelle lysrør med LED-lys, forventer EU å oppnå betydelige energibesparelser og redusere den negative miljøpåvirkningen.

LED-lys bruker betydelig mindre strøm for å produsere den samme mengden lys som tradisjonelle lyskilder, noe som kan føre til lavere energiforbruk. Denne energibesparelsen gjør LED-lys til et miljøvennlig valg som bidrar til å redusere CO2-utslippene. I tillegg har LED en lang levetid, noe som betyr færre utskiftninger og mindre avfall.

Foto: ELKO

Lysstyring og LED

Ikke nok med at LED-belysning i seg selv er energieffektiviserende og kan gi besparelser på strømkostnadene, men legger du til lysstyring vil besparelsene bli enda større.

Lysstyring kan implementeres på flere måter, avhengig av behov og kompleksitet. Det kan f.eks. være enkle fysiske dimmere eller brytere som lar deg justere lysstyrken manuelt eller automatisk via strømstyringsløsninger.

Det er også en økende trend blant leverandører av LED-armaturer å tilby smarte armaturer med innebygde sensorer. Disse avanserte armaturene tillater ulik kommunikasjon og styring, og åpner opp for et bredt spekter av funksjonalitet og fordeler.

Bevegelsessensorer:

Med innebygde sensorer kan de smarte LED-armaturene registrere og reagere på ulike forhold i omgivelsene. For eksempel kan bevegelsessensorer oppdage når noen beveger seg i nærheten av armaturen, og deretter automatisk slå på eller justere lysstyrken. Dette er spesielt nyttig i områder med lite trafikk, for eksempel i gangen eller på toalettet, der det ikke er nødvendig å ha fullt lys hele tiden.

Lyssensorer:

I tillegg til bevegelsessensorer kan smarte armaturer også inneholde lyssensorer. Disse sensorene registrerer lysnivåene i omgivelsene og justerer automatisk lysstyrken på armaturen for å opprettholde ønsket belysningsnivå. Dette er spesielt nyttig i områder der naturlig lysinnslipp varierer gjennom dagen.

Sentralisert styring og kontroll med trådløs teknologi:

De kan også være utstyrt med for eksempel Bluetooth eller Wi-Fi, som tillater sentralisert styring og kontroll. Dette betyr at man kan justere belysningen fra en sentral enhet eller en smarttelefon. Denne funksjonaliteten gir enkel administrasjon, tidsplanlegging og automatisering av belysningen, noe som kan bidra til mer effektiv bruk av strøm, og komfort.

Med smarte armaturer og sensorer får man ikke bare fordelene med energieffektiv LED-belysning, men også den ekstra funksjonaliteten og fleksibiliteten som følger med.

Foto: SG

Kvalitetsleverandører

Vi er stolte av å samarbeide med leverandører av LED-lys med høy kvalitet for å sikre at vi leverer produkter av beste standard til våre kunder. Glamox og SG er anerkjente selskaper som har etablert seg som pålitelige kvalitetsleverandører av LED-lys til private hjem.

Glamox er et veletablert selskap med lang erfaring. De tilbyr et bredt spekter av LED-løsninger som fokuserer på å kombinere estetisk appell med funksjonalitet.

SG er kjent for sin ekspertise innen LED-belysning. Med et bredt utvalg av produkter, inkludert både innendørs og utendørs belysning, er SG anerkjent for sine pålitelige produkter med lang levetid.

Installering av LED-lys

Installering av LED-lys er en enkel og rimelig prosess. Våre erfarne elektrikere kan hjelpe deg med å velge riktig type LED-lys for ditt hjem, og sørge for en trygg og profesjonell installasjon.

Du kan enten bytte ut alle pærer/lysrør til LED eller bytte ut hele armaturer. Kontakt oss så gir vi deg råd om hvilken løsning som er mest lønnsom for deg.

Er du nysgjerrig på besparelser ved å bytte til LED?

Kontakt oss så gir vi deg råd om hvilken løsning som passer dine behov og ditt bygg best.