Easee elbil lader
SmarthusBolig

Lad elbilen raskt og sikkert

Elbil, som alle andre elektriske ting, må lades. Hvordan lader du trygt og effektivt?

Hjemmelader smaker alltid best

Har du gått til innkjøp av elbil, eller fortsatt vurderer det? Da kan det være greit å vite hva du bør tenke på når du skal installere elbillader hjemme. For det anbefales ikke å bare koble elbilen inn i stikkontakten. En elbil trekker mye strøm, og ved lading i vanlig stikkontakt tar det lang tid. Det kan bli en voldsom belastning for strømledningene, som kan føre til varmegang og i verste fall brann.

Med en elbillader på en dedikert kurs vil ladingen gå mye raskere, og brannfaren være tilnærmet eliminert. Som en bonus betyr raskere lading at du kan utnytte bedre de timene strømmen er billigst.

Foto: Zaptec

Ulike ladere dekker ulike behov

Utvalget av elbilladere har blitt mye bedre de siste årene. De fleste ladere har riktignok en del av de samme egenskapene, men det er noen som dekker ulike behov bedre enn andre. Noe du bør tenke på er:

  • Lading av flere biler samtidig?
  • Skal laderen stå ute eller inne i garasje?
  • Ønsker du med eller uten fastmontert ladekabel?

Har du tenkt gjennom disse spørsmålene er det lettere for oss å velge riktig lader til deg.

Easee elbillader

Foto: Easee

Bruk elektriker til å montere elbilladeren

En ladestasjon hjemme må bli montert av en elektriker. En ny kabel fra sikringsskapet må trekkes og det må settes inn egen sikringskurs og jordfeilbryter B, hvis ikke laderen har det innebygd.

Å montere elbillader er noe vi gjør ofte og har gode rutiner på. Ta gjerne kontakt med oss, så finner vi en god løsning som passer for deg.

Er det forskjell på dyr og billig ladekabel?

Nå følger det riktignok med ladekabel når du kjøper ny bil, men det kan være flere grunner til at du ønsker å kjøpe en ekstra ladekabel. Kankje du vil ha en fast tilkoblet til laderen hjemme, eller på hytta?

Kort sagt – ja, det er forskjell på dyr og billig ladekabel. Selv om alle er godkjent til bruk er det store forskjeller på holdbarhet. Også brannsikkerhet kan variere. En god ladekabel bør tåle å brukes mye, være lett å pakke sammen, samt ha flammehemmende egenskaper.